Ampuntació territorial a TV3

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha decidit tancar les delegacions de les Terres de l’Ebre, la Catalunya del Nord, el Pallars i els Pirineus (l’Alt Urgell, Andorra i la Cerdanya). Més enllà de l’afectació que té per a persones que conec i que m’aprecio per la seva vàlua personal i professional, la decisió és totalment arbitrària des del punt de vista econòmic. El cost econòmic de mantenir aquestes delegacions amb productores és baixíssim en comparació amb l’elevat retorn social. Segurament, i no en tinc dades exactes, el preu anual d’aquestes delegacions és molt inferior al pressupost que ens costen els serveis de protocol de la CCMA, els quals també podríem retallar.

images

Periodistes com l’Eva Clausó o en Pere Codonyan han ajudat a conformar una visió realista i propera d’un territori que massa sovint els urbanites ubiquen com el pati d’esbarjo dels caps de setmana d’hivern o com el refugi que els refresca de la xafogor de l’estiu. El Pirineu és un territori aspre on la poca gent que hi viu té vivències per explicar tan divines o profanes com les que passen al bell mig de l’Eixample de Barcelona. Tenim el perill que ara quedin silenciades.

Un estudi del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), elaborat l’any 2008, sobre el pluralisme territorial de les televisions catalanes ja alertava d’una centralització excessiva de la capitalitat de Barcelona a TV3. Aquest efecte de “capitalitat” també es veia en els tres caps de demarcació provincial: Tarragona, Girona i Lleida. Imaginem què passarà a partir d’ara? Si amb delegacions territorials al Pirineu, a l’Ebre i a la Catalunya Nord aquests territoris tenien poca presencia, la situació després d’aquesta decisió serà catastròfica. Les tisores s’han de deixar en mans d’aquells que les saben fer anar amb destresa. En cas contrari perilla la representativitat territorial d’un servei públic que paguem entre tots.

A %d bloguers els agrada això: