Comunicació coral o ‘cupaire’

Comunicar bé no és fàcil. Ho sembla, però no ho és. Fer política, tampoc. La roda de premsa del 3 de gener posterior a la reunió del Consell Polític i el Grup d’Acció Parlamentari de la CUP no va complir ni els mínims de la comunicació, per bé que políticament la decisió és molt respectable. La CUP té persones de molta vàlua per poder parlar davant d’un micròfon. Ahir, amb una bona posada en escena, una bona justificació i molta comunicació, la CUP ho hauria tingut igual de difícil, però no hauria perdut tanta credibilitat pel camí. Per exemple, que parlin quatre persones ja és un error. La comunicació no pot ser tan “coral”. Per què? Perquè han de ser gent que hagin fet un mínim curs d’oratòria, o bé que tinguin aquest do natural per poder plantar-se davant de desenes de periodistes i explicar-se sense llegir, sense entrebancar-se i sense quedar-se en blanc.

La CUP Sabadell espera que Artur Mas faci “un pas al costat” per evitar eleccions al març
Font: ACN

 A tots ens pot passar, no cal que repassem els exemples de ministres, presidents i altres mandataris que han fet de les compareixences públiques un exercici del millor humor anglès. Tanmateix, pensem que no pots convertir la ideologia política en l’excusa per fer una “olla barrejada” discursiva que l’únic que genera és desorientació en propis i estranys. Al segle XXI si es vol fer política s’ha de tenir molt present com es comunica, en cas contrari, els objectius, per més legítims que siguin, tenen un abast molt limitat.

La forta presència d’elements persuasius en la política s’ha produït per l’accelerat i sòlit procés d’ocupació de l’espai públic dels mitjans de comunicació, especialment la televisió, però també la ràdio, la premsa i, darrerament, els nous mitjans de comunicació com la web participativa o Web 2.0. Aquest fet ha generat que les compareixences públiques siguin, principalment, un gran aparador per ‘vendre un producte que té el nom d’un candidat i d’un partit polític.

 

%d bloggers like this: