Els canvis socials, econòmics i polítics dels darrers anys a Catalunya ha generat diversitat de posicionament entre els mitjans de comunicació catalans i espanyols. Però i els mitjans internacionals com miren el Procés català? És la resposta que hem volgut donar un grup d’investigadors del departament de Comunicació de la UPF després d’analitzar el tractament dels mèdia internacionals vers Catalunya. La recerca, que ara encara la recta final, la tanquem amb una Jornada de reflexió el dia 27 de juny de 2017. La investigació és l’anàlisi de l’opinió publicada d’un total de vuit països. De cada estat s’analitzen els dos diaris de major difusió que responen al perfil de premsa informativa i interpretativa. A més, s’ha tingut en compte incloure mitjans que representin les principals tendències ideològiques de cada país (conservadora, liberal i socialdemòcrata). D’aquesta manera, el llistat de diaris a analitzar agrupa un total de 16 capçaleres de 8 països diferents. El llistat resultant, d’acord amb els criteris establerts per l’equip de recerca, dóna com a resultat l’estudi dels següents mitjans de comunicació:
- Estats Units: The Washington Post i The New York Times.
- Regne Unit: The Guardian i The Daily Telegraph.
- Alemanya: Frankfurter Allgemeine Zeitung i Süddeutsche Zeitung.
- Itàlia: Corriere della Sera i La Repubblica.
- França: Le Figaro i Le Monde
- Rússia: Izvestia i Moskovsky Komsomolets.
- Canadà: The Globe and Mail i Toronto Star.
- Brasil: Folha de S. Paulo i O Globo.
De cadascun s’han estudiat els gèneres d’informació, opinió i interpretació (portades, editorials, articles i columnes) que parlen de l’encaix Catalunya-Espanya i sobre la voluntat de Catalunya de decidir el seu futur polític.
Una jornada oberta a tothom
La Jornada d’anàlisi de la construcció del relat sociopolític de Catalunya: El Procés Català a la premsa Internacional està organitzada pel Grup de Recerca en Comunicació Política, Mitjans i Democràcia de la Universitat Pompeu Fabra i forma part del projecte de recerca “Catalunya als ulls del món. Anàlisi de la presència i construcció del relat del context sociopolític a la premsa internacional (2010-2015)”. La investigació ha estat finançada mitjançant una convocatòria competitiva de l’Institut d’Estudis Autonòmics (GR/8/2015).
Podeu fer difusió de l’esdeveniment, es tracta d’un acte obert a tothom i gratuït. Per assistir a l’esdeveniment només heu de registrar-vos de forma gratuïta a http://eventum.upf.edu/go/Catalunyaalsullsdelmon